Pénzügyezz Te is!!!

Tanulj Te is pénzügyet! Nincs lehetetlen!

1. A PÉNZ FOGALMA, FAJTÁI, A PÉNZTEREMTÉS MECHANIZMUSA, MONETÁRIS POLITIKA

                                                                                                                 

Kötelező jegybanki tartalék:

A hitelintézetek által a Magyar Nemzeti Banknál elhelyezett tartalék, amelynek alapját és szintjét, továbbá díjazását (a tartalék után fizetett kamatot) az MNB elnöke jegybanki rendelkezésben határozza meg. A monetáris politika irányításának egyik eszköze.

 

Kvázi pénz:

A monetáris elmélet kvázi pénznek nevezi azokat a bankpasszívákat, melyek a fizetések teljesítéséhez nem pénzformában állnak rendelkezésre, de igen rövid időn belül és alacsony költséggel pénzzé tehetők (Pl.: takarék- és külföldi valutabetétek)

 

Monetáris bázis:

A monetáris elmélet monetáris bázison a készpénzállomány és a hitelintézeti tartalékok együttes összegét érti.

 

Monetáris hatóság:

A monetáris politika központi irányító szerve. Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank. Az MNB legfőbb monetáris irányító szerve a Jegybanktanács. A jegybanktanács határoz az MNB éves monetáris politikai irányelveiről, továbbá a jegybanki politika eszközeinek módosításáról, ide értve az árfolyampolitikai intézkedéseket is.

 

Nyíltpiaci műveletek:

A monetáris politika gyakorlatának egyik eszköze. A monetáris hatóság egyedi megállapodás alapján visszavásárlási kötelezettséggel pénzpiaci eszközöket kínál eladásra a pénzügyi befektetőknek. A meghatározott határhozam és összeglimit által a monetáris hatóság közvetetten befolyásolni tudja a hitelintézetek által felszámított rövid lejáratú hitelek kamatát. A nyíltpiaci műveletekkel a monetáris hatóság hatást tud gyakorolni továbbá a pénzpiacon lévő pénztömeg alakulására.

 

Pénz:

A monetáris rendszerben pénznek nevezik azokat az instrumentumokat, amelyek betöltik a pénz alapvető funkcióit. Ezek a funkciók: forgalmi eszköz, fizetési eszköz, felhalmozási eszköz funkciók.

 

Pénzmultiplikátor:

A pénztömeg növekedését, változását (sokszorozódását) kifejező l/t együttható. A képletben a „t” a kötelező jegybanki tartalék mértékét kifejező százalékérték. Ha a „t” értéke növekszik, a pénzmultiplikátor nagysága csökken, mert a hitelintézeteknek forrásaik nagyobb hányadát kell a jegybanknál tartalékszámlán elhelyezniük. Amennyiben a „t” értéke csökken egy egységnyi pénz kibocsátása nagyobb értékű pénzteremtést eredményez.

 

Refinanszírozás:

Szójátékkal a finanszírozás finanszírozását jelenti. A monetáris hatóság (MNB) időszakonként meghatározza azt a hitelkeretet, amelyen belül a hitelintézeteknek folyószámla-hitelt, illetve folyószámla-hitelen felüli hitelt nyújt. A refinanszírozás keretében az MNB – jellemzően értékpapír fedezet mellett – refinanszírozási hitelt nyújt, értékpapírokat viszontleszámítol és értékpapír ügyleteket köt visszavásárlási megállapodással.

 

Szűken értelmezett pénz:

A monetáris elmélet a szűken értelmezett pénzen (M1-narrow money) a készpénz és a látra szóló betétek együttes összegét érti.

 

Tágan értelmezett pénz:

A monetáris elmélet a tágan értelmezett pénzen (M2 – broad money) a szűken értelmezett pénz fogalmába tartozó pénzt és a határidős betétek együttes összegét érti. M1+határidős betétek.Weblap látogatottság számláló:

Mai: 10
Tegnapi: 47
Heti: 85
Havi: 939
Össz.: 139 085

Látogatottság növelés
Oldal: 1. A pénz fogalma...
Pénzügyezz Te is!!! - © 2008 - 2021 - penzugyezzteis.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »